Background image

ΚΑΙΡΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ

5°C
Overcast

ΩΡΑ ΣΠΕΤΣΩΝ

 

 

home

Δελτίου Τύπου Διεθνής Αγώνας Κλασσικών Σκαφών και Παραδοσιακών Καϊκιών Σπέτσες 2011

Από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2011, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και με χορηγό το «Ούζο Πλωμάρι», διοργάνωσε για πρώτη φορά τον «Διεθνή Αγώνα Κλασσικών Σκαφών και Παραδοσιακών Καϊκιών – Σπέτσες 2011» (“Spetses Classic Yacht Race”), με τη συμμετοχή μερικών από τα πλέον όμορφα κλασσικά σκάφη και παραδοσιακά καΐκια στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των ελληνικών αξιών και της μακραίωνης ναυτικής παράδοσης της Ελλάδας, και με ιδανικό φόντο τις δαντελωτές ακτές της Πελοποννήσου και των Σπετσών, κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι κάτοικοι των Σπετσών αλλά και επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το εντυπωσιακό θέαμα ιστιοδρομιών κλασσικών σκαφών αλλά και παραδοσιακών καϊκιών, στο πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι.

Μάλιστα η συμμετοχή παραδοσιακών καϊκιών αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία του συγκεκριμένου αγώνα καθώς τα εν λόγω καΐκια είναι διεθνώς γνωστά ως «Aegean Classic Schooners». Ο τίτλος τους κρύβει ένδοξη ιστορία καθώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, το Βρετανικό Ναυτικό, τα είχε επιτάξει, αποκαλώντας τα «Schooners of the Levant». Στόχος των διοργανωτών, μάλιστα, είναι η καθιέρωση των ιστορικών αυτών καϊκιών και η συμμετοχή τους και σε άλλους αγώνες, όπως ο , διεθνούς βεληνεκούς, αγώνας που από το 2012 και κάθε δύο χρόνια θα συγκεντρώνει μερικά από τα καλύτερα και πιο όμορφα κλασσικά σκάφη του κόσμου και παραδοσιακά καΐκια του Αιγαίου στις Σπέτσες.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, κύριος Αλέξανδρος Παπαδόγγονας δήλωσε για τη σημαντική αυτή διοργάνωση: «Σε μια περίοδο κρίσης είναι πολύ σημαντικό να οργανώνονται τέτοιοι αγώνες που φέρουν την Ελλάδα στο προσκήνιο με ένα θετικό μήνυμα και που σε βάθος χρόνου μπορούν να τονώσουν την ελληνική οικονομία»

Στις δύο κατηγορίες ιστιοδρομιών, συμμετείχαν 23 σκάφη, 12 κλασσικά ιστιοπλοϊκά, με το πιο παλιό να έχει ναυπηγηθεί τη δεκαετία του 1920 και 11 παραδοσιακά καΐκια, μεταξύ αυτών το FLAMINGO του 1928, κατηγορίας 8-Meters, το CANDIDA του 1929, κατηγορίας J-Class, το GLARAMARA του 1947, η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ του 1945, η ΑΦΡΟΕΣΣΑ και ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Οι νικητές του αγώνα κατά τη κατηγορία είναι οι εξής:

Παραδοσιακά Καΐκια:

1. Careta Careta, Andrick Delaroche

2. Αίολος Σπετσών, Νικόλαος Μοσχονάς

3. Νότιος Άνεμος, Αλέξης Στράτος

 

Κλασικά Σκάφη:

1. Glaramara, Γεώργιος Ανδρεάδης

2. Flamingo, Αντώνης Νικολάρας

3. Escapade, Σωτήρης Παυλόπουλος

Βραβείο καλύτερης εμφάνισης πληρώματος:

Πλήρωμα Παραδοσιακού Καικιού «Τρίτων» ( καπετάνιος Μάκης Δαρζέντας) για την παραδοσιακή υδραίικη φορεσιά

 Η τελετή απονομής έλαβε χώρα με κάθε επισημότητας στη θρυλική βεράντα του εμβληματικού «Poseidonion Grand Hotel»(www.poseidonion.com), σημαντικού υποστηρικτή και Accommodation Partner του αγώνα. Επίσης, το ιστορικό ξενοδοχείο αποτέλεσε το «κέντρο» της διοργάνωσης, καθώς εκεί στεγάστηκε η Γραμματεία των αγώνων και το Κέντρο Τύπου, φιλοξενώντας τόσο τους διοργανωτές όσο και τους δημοσιογράφους. Ο διευθύνων σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας Σπετσών ΑΕ» που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο, κύριος Αντώνης Βορδώνης δήλωσε: «Πρόκειται για μια γιορτή του ναυταθλητισμού σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς όπως είναι οι Σπέτσες. Τιμούμε την παράδοση του τόπου κάτι που άλλωστε έχουμε κάνει και με την αναβίωση του ιστορικού Ποσειδωνίου. Ταυτόχρονα φωτίζουμε το πρόβλημα της ερήμωσης και των ταρσανάδων και των οικονομικών προβλημάτων τους φέρνοντας τα καλύτερα παραδείγματα τις ομορφιάς που δημιούργησαν στον τόπο καταγωγής τους, τα καΐκια, που αιώνες τώρα χτίζονται εδώ.»

 Η επιτυχία που σημείωσε ο φετινός «Spetses Classic Yacht Race» καθώς και η μακρά παράδοση του Ν.Ο.Ε. στη διοργάνωση διεθνών αγώνων σε συνδυασμό με την μοναδική φυσική ομορφιά του στενού του Αργολικού κόλπου αλλά και τις ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Σπετσών, δίνουν τη δυνατότητα στο «Spetses Classic Yacht Racing Week» να γίνει θεσμός παγκοσμίως.

Κατεβάστε το Δεκτού Τύπου 


Save the Date Save the Date